úterý 7. srpna 2012

Školy

Vyučování v Těšanech začalo poměrně pozdě. Děti nejdříve navštěvovaly školu v nedalekých Moutnicích, v Těšanech se začalo učit až počátkem 18. století. V 1.polovině 18.století už měly Těšany vlastní školní budovu (dům č.31). Učilo se číst, psát, počítat, náboženství a také kostelní zpěv, protože učitel většinou zastával i post varhaníka v kostele.  
Roku 1800 se škola opravovala, znovu se zde začalo učit až v roce 1803. Učitel dostával plat od usedlíků (podle velikosti jejich hospodářství) a také odměnu z obecní pokladny. Za vyučování to bylo 16 zlatých ročně, za práci písaře 4 zlaté. 

Roku 1830 se postavila nová školní budova (č139). Krom třídy v ní byl i byt pro učitele. Aby se zvýšila učitelova autorita a jeho sociální postavení, dostal přidáno. 

Od roku 1882 se učilo na nové škole, kde už byly dvě třídy a dva byty pro učitele. Jeden z bytů využíval pomocník, který učiteli pomáhal. Od roku 1886 zastával místo pomocníka Alois Mrštík. 
Občané si školy moc nevážily. Škola začínala v létě v sedm hodin a v zimě v osm, ale docházka byla mizerná. Statkářka Weissová a její syn však byli jmenováni čestnými občany, protože školu finančně podporovali. 
I když se zavedla povinná očkování proti neštovicím, škola musela být roku 1894 uzavřena kvůli záškrtu. V roce 1987 zase řádily spalničky. Od roku 1894 už byla škola trojtřídní. I učitelský život se zlepšil, protože ho platil stát. Školní rok trval od 1.září do 15. července. Velkou událostí se stal výlet do Brna. Konal se v roce 1904 a zúčastnilo se 28 dětí.
Za 1. světové války škola upadala. Po jejím skončení zůstaly hmotné nedostatky. Krom toho začali vedoucí činitelé usilovat o to, aby se škola vymanila z církevních poměrů. Jak první krok se zavedlo nové vysvědčení, kde už nebyl třeba podpis učitele náboženství. Rodiče dětí se s tím smiřovali jen velice neochotně. 
Od 1.září 1919 se otevřela pobočka při první třídě, protože žáků stále přibývalo. V roce 1920 se pak uskutečnil dvoudenní výlet na Macochu. 
Jedna učitelka se s dětmi přestala modlit, načež museli být povoláni četníci, aby uklidnili rozzlobené matky dětí. 
Škola se dál rozšiřovala, roku 1925 přišel nový učitel a nakoupily se nové pomůcky. V roce 1926 se konal výlet na Mohylu míru. 

Počet žáků stále stoupal a škola musela být rozšířena na pětitřídní, podaly Těšany žádost na výstavbu obvodní městské školy. Ostatní obce sice odmítly přispívat, ale v roce 1928 se rozhodlo, že se postaví městská škola na počest T.G.Masaryka. Základní kámen školy byl položen 28.října, ale protože se vlekla jednání o postavení městské školy, rozhodlo se, že se postaví škola obecní, která může být později používána jako městská. Stavba se začala v červenci roku 1931, otevření se pak konalo 4.září 1932. Od 1.prosince toho roku získala škola titul měšťanky a od 13.prosince se začalo s výukou. 
V roce 1935 se měšťanka rozšířila a stará škola se zrušila a stal se z ní chudobinec. Místo tělocvičny se využíval sál v hospodě u Rotnáglů, který si pronajímal sokol. Od roku 1936 se z měšťanky stala újezdní škola a navštěvovali ji žáci z okolních vesnic
Za okupace čelila škola mnoha problémům. Vyhazovaly se pomůcky, které se Němcům jevily závadné, zimní prázdniny se prodlužovaly z důvodu nedostatku paliva a název se změnil z Masarykova škola na dvojjazyčné Schule - Škola. 


V roce 1946 se rozhodlo, že nemá smysl školu zvětšovat a proto se rozhodlo o stavbě nové. Koncem roku 1947 už byly postaveny byty pro učitele a chystaly se základy pro školu. V roce 1950 byla škola dokončena. V té době přebral veškeré náklady stát. Od 8.října už se začalo učit. V provozu zůstávaly obě školy. 
Hodiny náboženství zůstaly i přes nevoli komunistické strany, ale už je nenavštěvovali všichni žáci. Od roku 1963 funguje školní družina, v roce 1964 se zavedlo stravování.  
Dnes už funguje pouze nejnovější budova školy,  měšťanská škola se přestavěla na obytný dům.



  1. Škola z roku 1830
  2. Škola z roku 1882
  3. Škola z roku 1932
  4. Dnešní škola

Žádné komentáře:

Okomentovat