pondělí 13. srpna 2012

Těšanský kroj

V Těšanech se mísí Brněnská a Hanácká kultura. Původní kroj se vytratil během 2.světové války. Až do nedávna se používal kroj Kyjovský, poslední dobou se navrací původní Těšanský kroj.



Ženský kroj
Ženy si oblékají tři naškrobené spodničky, do nichž je zaskládána většinou tmavá sukně bez výrazných vzorů. Přes sukni se váže plátěná zástěra zdobená sámky (ozdobný  prošitý záhyb na látce) a křížkovou výšivkou. Dále si ženy oblékají rukávce s širokým, 14centimetrů vysokým škrobeným límcem. V předminulém století se nosil položený na ramenou, v minulé postavený kolem obličeje, nyní se užívají obě varianty. Nabrané rukávce jsou naškrobené, stažené do baněček a svázané ozdobnou stužkou. Přes rukávce se nosí bohatě zdobená kordulka. 
K většině krojů patří také bohatě zdobené věnce na hlavách, ale v Těšanech se tato móda nikdy neprosadila. Svobodná děvčata si tedy splétají vlasy do copů, které si můžou stočit kolem hlavy. Podle historických fotografií si děvčata někdy copy zdobila drobnými kvítky. Vdané ženy nosí šátek "turečák" zavázaný "na rožky".
Na nohy si ženy oblékají bílé punčochy a obouvají si výhradně černé boty. Existují dva typy bot - šněrovací po kotníky anebo nízké plné na malém kramfleku.

Mužský kroj
Muži nosívají výraznou červenou kordulku dlouhou až do pasu s bohatě vyšitými dírkami, předními okraji, šosy a límci. Košile je vždy bílá se sámky a jemnou výšivkou na přední straně. Kalhoty se dříve nosily kožené, dnes se vyrábí z dyftýnu. Mívají světle béžovou barvu. K nim se nosívají vysoké boty. Někdy se můžou nahradit černými kalhotami, bílou zástěrou a polobotkami. Ženatí muži nosívají tmavé kalhoty a dvouřadové sako "márinku". Muži nenosí žádnou pokrývku hlavy.    




Žádné komentáře:

Okomentovat